Urológovia v Prešove robia už aj suché bezkrvné operácie prostaty

04.08.2004 Celý región

Suché bezkrvné operácie prostaty sú najnovším obohatením liečby urologických onemocnení na odbornom pracovisku vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J...
Suché bezkrvné operácie prostaty sú najnovším obohatením liečby urologických onemocnení na odbornom pracovisku vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) Jána Adama Reimana v Prešove. Radí sa tým k najmodernejším na Slovensku. Jeho odborníci robia všetky operácie okrem transplantácie obličiek pre pacientov vo všetkých vekových kategóriách.

Podľa vyjadrenia krajského odborníka Ministerstva zdravotníctva SR pre urológiu a zástupcu primára urologického oddelenia FNsP Ivana Minčíka je to vďaka postupnému zlepšeniu technického vybavenia. Koncom roka 2003 urobili prvé skúšobné vyšetrenie napr. na mimoriadne výkonnom prístroji, tzv. uroskope Acsess, ktorý je dokonca napojený na internet. Nahradili ním 32 rokov starý röntgen. \"Postúpili sme tak, že endoskopické operácie a rôzne operácie charakteru perkutálnych operácií na obličke máme možnosť robiť pod veľmi dobrou optickou kontrolou a tieto výkony zlepšili dobu hospitalizácie tým, že sa vlastne pacienti veľmi rýchlo po operácii dostávajú do tej fázy rekonvalescencie oveľa skôr, \". Doplnil, že týka sa to nielen operácií kameňov, či operácií prostaty, ale aj zákrokov u malých detí, ktoré majú \"rôzne vrodené vady na horných močových cestách\".
Na oddelení sa detskej urológii venujú veľmi intenzívne, a to aj vďaka výbornému anestéziologickému prístroju. Spomínané operácie prostaty urobili vďaka spolupráci s partnermi z nemocnice v nemeckom Hamburgu. Už zhruba 50 percent potrebných operácií močového mechúra u žien robia novou metódou s uplatnením polypropylénovej pásky. Vďaka miniatúrnym prístrojom vedia na prešovskej urológii rozdrviť kamene v močových cestách.
Oddelenie disponuje 50 lôžkami pre spádovú oblasť celého Prešovského kraja. V roku 2003 hospitalizovali na nich dovedna 1600 pacientov a vykonali 604 otvorených operácií.

(jj)
 

Vyberte región

mark